Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Een CIO moet durven dromen

Wat als u geen legacy had? Hoe eenvoudig zou u het dan kunnen maken?

Bij ICT-Partners zien ze de digitale transformatie onverbiddelijk naderen, ook voor hun klanten. Meerjaarscontracten belemmeren CIO’s echter tot meebewegen. “Begin met één vaste partij los te laten,” adviseert CEO Verberkt, die zelf zijn geliefde automerk inruilde voor een ander.

“Om te kunnen innoveren is ruimte nodig,” stelt Pascal Verberkt, CEO van ICT-Partners. “Nieuwe technologieën maken lagere beheerskosten mogelijk, meer controle en hogere productiviteit. Wanneer je niet langer bezig bent met brandjes blussen, komt denkkracht vrij in de organisatie. Zo ontstaat ruimte voor innovatie. De organisatie moet dan uiteraard wel klaar zijn om die nieuwe technologieën in te gaan zetten.”

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel bedrijven zitten met meerjarige contracten vast aan hun ICT-leveranciers. Dat is meer dan een verplichting, dat is ook veilig en vertrouwd. “Veel CIO’s zitten in een eigen patroon met bestaande partijen. Ons advies is om eens een andere partij te overwegen. Eentje maar, om mee te beginnen.”

Auto’s en ICT

Dat dit een pijnlijk proces kan zijn, weet Verberkt. Zelf deed hij afstand van een geliefde automotive partner. Als levenslang BMW-liefhebber kon hij zich niet voorstellen ooit een andere auto te rijden. Zelfs zijn dealer was een aardige man en hij werd altijd goed geholpen. “Toch heb ik mij losgemaakt.”

Net als in ICT is in de automotive industrie veel gebeurd. Auto’s zijn rijdende computers geworden met ongekende functionaliteit. “Toen ik achteruit leerde rijden, was het ‘rechterspiegel, linkerspiegel, achteruitkijkspiegel’ en gaan. Dat is niet meer. Ik zat in een BMW die behalve spiegels ook een camera had, een console en een extra scherm. Dat was te veel functionaliteit. Ik wilde achteruit kunnen rijden op mijn eigen manier.”

Ontwrichtende nieuwkomers

Ruim een jaar had Verberkt last van keuzestress. “Tot ik besloot buiten de traditionele merken te kijken: Nissan Note, Tesla, Google Car, de vliegende auto. Het is Tesla geworden. Ik had slechts drie opties om uit te kiezen voor ik kon bestellen en ik hoef me nooit meer zorgen te maken over verouderde software.”

CTO Frans Loth ziet parallellen met de ICT-markt, met ontwrichtende nieuwkomers als Nutanix en Rubrik. “Iedereen kan binnen drie dagen een ICT-infrastructuur opzetten. Doos in het rek, aansluiten, klaar. Updates worden automatisch doorgevoerd, de software is zelflerend wat het netwerk actueel en efficiënt houdt. Voor de vaste werklast kun je prima on premise blijven. Heb je extra vermogen of opslag nodig, dan koop of huur je die tijdelijk in de cloud.”

Rustig opschalen

De hybride cloud zal de komende acht, negen jaar dé oplossing zijn, vermoedt Loth. Hij noemt een groot SAN “een vervelend ding” en legt uit: “Alsof je besluit vijf kinderen te nemen en daar alvast spullen op gaat inkopen, nog voordat de eerste is geboren. Een groot huis, een grote auto. Dat werkt niet. Je weet niet of het allemaal gaat lukken, dus je kunt net zo goed beginnen met een deelauto.”

Stabiliteit is fictie, vervolgt Loth. “Leg je niet voor jaren vast, het is beter iedere zes maanden te bepalen wat je nodig hebt.” Komt het eerste kind, dan koop je zelf een auto. Zo schaal je rustig op. En moet je een keer met de hele hockeyclub naar een wedstrijd, dan huur je een busje.” Ten overvloede voegt Loth toe: “Dat busje, dat is dus de cloud.”

Veranderingen zien aankomen

Een CIO moet mogen dromen, vindt Verberkt. Niet alleen over een nieuwe BMW, maar ook over de aanschaf van een vliegende auto. “Hoe wil je je organisatie echt inrichten? Wat als je geen legacy had, hoe eenvoudig zou je het dan kunnen maken? Maak een digitale agenda. Verander stap voor stap, eventueel met behulp van nieuwe partijen. Laat het niet allemaal gebeuren.”

ICT-Partners zit zelf ook in een transformatie. Door de nieuwe technologieën moeten ICT-specialisten ICT-generalisten worden. Hosting, storage, virtualisatie: het zijn geen aparte disciplines meer. Het consultancybedrijf is op zoek naar kantoorruimte waar multidisciplinair samenwerken fysiek makkelijker is. Het huidige statige pand symboliseert het verleden, met zijn vele kamers waar collega’s zich kunnen afzonderen. “We voelen echt wel wat de klant voelt. Gelukkig zitten wij dicht op de technologie en zien we de veranderingen aankomen. Anderen rijden nog met 140 km over de snelweg met hun stadslichten aan.”