Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het belang van een digitale cultuur

In de nabije toekomst zal elk succesvol bedrijf een digitale onderneming worden. Maar niet elk bedrijf dat de poging doet zal succesvol zijn.

Volgens de Harvard Business Review is een ruime meerderheid van de CEO’s van vandaag van mening dat digitale disruptie hen op korte termijn zal treffen en bijna de helft verwacht dat hun bedrijfsmodel in 2020 niet langer relevant zal zijn. Toch hebben de meeste bedrijven geen concreet plan voor digitale transformatie. Zij hebben hun huidige digitale volwassenheid niet in kaart gebracht en hebben niet een scherp beeld van hoe hun digitale toekomst eruit ziet — laat staan die van hun industrie of hun concurrenten.

In de loop der jaren heb ik gezien dat veel bedrijven niet zo snel stappen kunnen maken in hun digitale transformatie als ze hadden gewild of verwacht. Hoewel er veel redenen zijn, vallen een aantal op:

Ten eerste hebben ze een focus op het moderniseren van hun bedrijfsapplicaties, datacenters of netwerkinfrastructuur en dan stoppen ze. Dit is natuurlijk een belangrijk aandachtspunt. Maar dat is niet alles. Organisaties zullen ook moeten heroverwegen hoe ze werken en nadenken over een digitale cultuur en bijbehorende digitale vaardigheden.

Ten tweede hebben ze alle gegevens van de hele organisatie niet geaggregeerd in een enkele, samenhangende datastrategie met duidelijke doelstellingen. Dit laat hen beslissingen nemen op basis van gefragmenteerde gegevens en suboptimale bedrijfsprocessen.

Het derde missende element is het blijven hangen in traditionele manieren van project implementaties met veel plannen en lange doorlooptijden in plaats van de adoptie van een agile methode, met veel digitale experimenten en zo snel ervaring op te doen met nieuwe mogelijkheden.

Om deze valkuilen te voorkomen, zijn er een aantal belangrijke dingen die je in het vizier moet hebben als je een echte digitale transformatie wilt starten.

1. Investeer in een digitale cultuur en vaardigheden

Een digitale cultuur gedijt niet in een ouderwetse IT landschap dat is ingedeeld in silos. Met technologie als een enabler implementeren succesvolle organisaties een moderne werkplek die security combineert met het gemak van het werken in een netwerk. Beschikbaarheid over- en het delen van gegevens staan centraal. Ook over bedrijfsprocessen een grenzen heen.

2. Definieer een holistische strategie voor uw gegevens

In een digitale wereld is alles met alles verbonden en gegevens worden in veel bronnen gehouden. De uitdaging is om al die gegevens samen te brengen, te analyseren en te gebruiken voor het maken van betere beslissingen en betere resultaten. Dit betekent in veel gevallen dat u uw data moet verbinden en verrijken. Met externe bronnen, maar ook met inzichten uit kunstmatige intelligentie en deep learning.

3. Tot slot: investeer in continue innovatie

De realiteit van vandaag is dat de wereld om ons heen zo snel verandert dat we continue met disrupties en onzekerheid te maken hebben. Dit geeft kansen maar houdt ook in dat continue kansen en bedreigingen moeten worden afgewogen; op het vlak van employee empowerment, customer engagement, optimalisatie van operaties en product transformatie. Vaak weten we niet op voorhand wat werkt. Met een gewenste business outcome in gedachten stimuleren we organisaties om veel en continue te experimenteren in innovatieve projecten. Snel leren wat werkt (en zo nodig snel falen) draagt zorg voor een digitaal momentum.

Organisaties moeten nu beginnnen met experimenteren. leder experiment is een stap in de richting van een voordurende digitale transformatie.

Lees ook de whitepaper: Projectorganisatie inrichten met Microsoft Teams