Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Wat kun je als controller met big data & analytics?

De belangstelling voor big data en de behoefte aan analytics voor dit soort data wordt onder meer ingegeven door (maatschappelijke) trends. Ten eerste is er een sterke behoefte aan real-time inzicht. Ik zie in de praktijk dat niet alleen IT-managers, maar ook marketing-, operationeel- en zeker ook financieel managers steeds meer beseffen dat de kwaliteit van hun werk afhankelijk is van de kwaliteit van hun data en de mogelijkheid daar snel inzetbare inzichten uit te halen. Er bestaat een sterke behoefte om real-time analytics op big (klant)data los te laten om direct een passende aanbieding te kunnen doen zoals bij online kredietverlening of ‘next best offers’. Als controller zou je dan willen weten welke financiële impact zo’n werkwijze heeft op de organisatie.

Daarnaast wil het management sneller diepere inzichten om met betere (stuur)informatie direct in te kunnen spelen op ontwikkelingen in de markt. Door analytics toe te passen op big data kan de financieel manager nauwkeuriger en sneller inzicht verkrijgen, scenario’s vergelijken en risico’s in schatten. Het verhoogt het voorspellend vermogen bij besluitvorming om te kunnen anticiperen op toekomstige gebeurtenissen. Dit is een wezenlijk verschil met de situatie waarin managers genoegen namen met rapportages over hoe de situatie gisteren was. Een andere trend is personalisatie. De klant laat op verschillende plaatsen bewust of onbewust data achter en verwacht onder meer op basis hiervan ook beter te worden bediend. Analytics maakt dit mogelijk, maar hier zie je ook dat de schoen wringt omdat privacy en security in het geding kunnen komen. Het is als organisatie cruciaal transparant te zijn in hoe je de data gebruikt, de klant hierover te informeren en hem hierover de controle te geven. Daarmee win je echt vertrouwen.

Zelf data onderzoeken
Ook technologische ontwikkelingen, zoals in-memory en parallel processing, bieden mogelijkheden om meer te doen met de beschikbare data. De hardware is goedkoper geworden en slimme software zorgt ervoor dat we grote hoeveelheden data in heel korte tijd kunnen verwerken. Met ‘event stream processing’ zelfs nog voordat deze wordt opgeslagen, om bijvoorbeeld financiële transacties direct op fraude te controleren.

Daarnaast zijn er nieuwe ‘self service’ analytics-toepassingen waarmee je als financieel professional, zonder hulp van de IT-afdeling, zelf data kunt onderzoeken en nieuwe verbanden kunt ontdekken. Big data kan daarbij op een interactieve en visuele manier tot op detailniveau worden onderzocht. Deze mogelijkheden gaan vele malen verder dan de statische spreadsheets waarmee doorgaans wordt gewerkt. De mogelijkheden om met analytics inzichten en daarmee waarde te halen uit die big data zijn er volop. Dit verklaart ook de ‘sense of urgency’ die je bemerkt bij organisaties: ‘We moeten er iets mee’.

Weten welke stappen je zou moeten nemen om analytics toe te passen in je organisatie? Lees dan dit hele artikel op Financieel Management.nl..