4 stappen voor succes met proceseigenaarschap

Concreet aan de slag met proceseigenaarschap

Concreet aan de slag met proceseigenaarschap

Steeds meer organisaties ontdekken de kracht van hun processen.  De processen verbinden de klantvraag aan het klantresultaat en stromen vaak dwars door de organisatie. Door grip te organiseren op deze processen ontstaat grip op de prestatie richting de klant. Thema’s zoals Procesgericht Werken, of Zaakgericht Werken zijn hierop gericht.

Eén van de maatregelen om grip te organiseren op processen is het beleggen van Proceseigenaarschap. Dit houdt in dat je per proces één verantwoordelijke persoon of entiteit aanwijst die de prestatie richting klant, dwars door alle afdelingen heen, bewaakt en continu verbetert.

Sterker nog, het inrichten van Proceseigenaarschap blijkt dé kritieke succesfactor te zijn voor het realiseren van Procesgericht Werken.

Daarnaast  is het inrichten van Proceseigenaarschap een belangrijke succesfactor voor het doen slagen van LEAN trajecten.

Dit artikel laat zien dat Proceseigenaarschap een ‘hot’ onderwerp is, en tegelijk één van de meest lastige stappen is binnen Procesgericht Werken om in te voeren. Het begint allemaal met een heldere roldefinitie en een overtuigd beeld van de toegevoegde waarde van Proceseigenaarschap.  Aansluitend kunt u overgaan op de assignment van proceseigenaren en het implementeren van deze kritieke rol. Vanuit de praktijk wordt u voorgeschoteld:

4 stappen voor succes in proceseigenaarschap
Wat is ervoor nodig om concreet aan de slag te gaan met de invoer van proceseigenaarschap? De volgende 4 stappen leiden uiteindelijk tot succes in proceseigenaarschap:

  1. Definitie van de rol van proceseigenaarschap
  2. Expliciteren van de toegevoegde waarde
  3. Assignment proceseigenaren
  4. Implementeren van de gripcard

Deze whitepaper gaat in op de eerste twee stappen. De twee vervolg whitepapers gaat in op de overige twee stappen. Wilt u meer te weten komen over proceseigenaarschap? Download vrijblijvend deze whitepaper ‘Concreet aan de slag met proceseigenaarschap – deel 1’.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Partner

Process Express

Process Express is een organisatieadvies bureau gevestigd in Haarlem, dat zowel nationale als internationale klanten bedient.

Profiel Process Express ›
 
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.