API’s: 4 verschillende soorten uitgelegd

API's voor beginners

API's voor beginners

Een organisatie zonder publieke API is tegenwoordig net zoiets als een organisatie eind jaren negentig zonder website. De meeste bedrijven focussen zich op het bouwen van omnichannel-oplossingen, sneller innoveren dan de concurrent, de transformatie naar een mobiele onderneming en opereren in een hybrid cloud. API’s kunnen al deze doelstellingen ondersteunen. Daarnaast kunnen API’s nog veel meer waarde toevoegen. Welke verschillende typen API’s er bestaan leest u in dit artikel.

Wat is een goede API?

Om te weten hoe u een goede API herkent, beginnen we met wat een API in ieder geval niet is. Een API is geen software, geen user interface en ook geen server. Een API is een kant en klaar product, precies afgestemd op de behoefte van de consument. Een moderne API bevat een pakket van mogelijkheden die aantrekkelijk zijn voor een publiek, die onafhankelijk opereren van een specifiek stukje software in de backend. Moderne API’s hebben een specifieke interface die bewust is afgestemd op de wensen van de consument.  Een goede API wordt gekenmerkt door gebruiksgemak, maar moet ook makkelijk te vinden en te registeren zijn.

4 verschillende soorten API’s

Grof gezegd zijn er 4 verschillende soorten API’s, te weten:

  1. Detection API’s

Met deze API’s worden kansen geïdentificeerd om klanten, medewerkers, partners en devices te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan mobile location detection, predicitive analytics en sensor monitoring. 

  1. Enrichment API’s

Met dit type API’s worden situaties beter begrijpelijk en inzichtelijk gemaakt. Bijvoorbeeld met informatie over een klant en wat er in het verleden in de relatie daarmee is gebeurd, andere klantinformatie, demografische gegevens en medische gegevens. 

  1. Perception API’s

Perception API’s geven (dynamische) context over de huidige situatie. Maken inzichtelijk waar andere mensen mee bezig zouden kunnen zijn. Bijvoorbeeld social API’s waarop afspraken worden gedeeld, of bepaalde interesses. Zo zijn mensen die op zonvakantie gaan in andere onderwerpen geïnteresseerd dan iemand die in het winterkoude Chicago blijft. 

  1. Action API’s

Action API’s maken het mogelijk om real-time een actie uit te voeren of te reageren. Push notificaties en human-task management systemen vallen daaronder.

API’s voor beginners

Bent u geïnteresseerd in het innoveren en integreren van uw onderneming? API’s kunnen u daarbij verder helpen. Lees meer in deze whitepaper “API’s for Dummies”.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom StrategieInnovatieICT Strategie bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Strategie :  Wat is de cloud nou precies?

De cloud garandeert een flexibele, goedkopere en toekomstgerichte toekomst voor alle bedrijven. Leuk en aardig, maar wat is de cloud precies? Dat leest u in dit grote e-book. Het behandelt de werking, de strategische voordelen en hoe u stap voor stap migreert. Daarbij worden de technische details allerminst geschuwd.

Lees verder

Innovatie :  Hoe Azure u helpt de digitale transformatie te realiseren

Er zijn al veel markten in een mum van tijd op z’n kop gezet door disruptieve spelers. Om in de toekomst bestaansrecht te hebben, kunnen organisaties niet meer alleen focussen op het leveren van een goede dienst of product. Bedrijven moeten informatie-gedreven worden en zijn gedwongen digitaal te transformeren. Lees hoe Microsoft Azure u helpt deze weg in te slaan.

Lees verder

Innovatie :  Van traditionele organisatie naar allrounder

Het traditionele bedrijf staat op losse schroeven. De grenzen tussen makers, distributeurs en winkeliers vervagen, nu organisaties meer andere diensten en producten aanbieden. Dat zet de branche op z’n kop, evenals de bedrijfsprocessen. Bent u klaar voor ondernemen 2.0? Dan is het hoog tijd om te kijken of uw oude systemen nog passen bij de nieuwe manier van zaken doen.

Lees verder

ICT Strategie :  Cloud migratie: 4 mythes ontmaskerd

Bent u MKB’er en overweegt u -een deel van uw- organisatie te verhuizen naar de cloud? Op internet is veel tegenstrijdige informatie te vinden over cloud migratie. Wat is daar nu echt van waar? In dit whitepaper “9 mythes ontmaskerd over Office 365” worden ze ontkracht. Lees hier alvast een voorproefje.

Lees verder

ICT Strategie :  Verschillende Predictive analytics oplossingen onderzocht door Forrester

Steeds meer organisaties maken gebruik van Predictive analytics. De reden hiervoor is dat predictive analytics steeds eenvoudiger worden in het gebruik en inzet. Vandaag de dag zijn een aantal aanbieders van predictive analytics oplossingen aanwezig die dit op verschillende manieren aan de man brengen. Deze aanbieders worden in het Forrester-onderzoek naast elkaar gezet om de verschillende oplossingen met elkaar te kunnen vergelijken.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.