Hardwarevirtualisatie en licenties, wat zijn de risico’s?

Nieuwe hardware? Let op uw Oracle licenties en voorkom financiële gevolgen

Nieuwe hardware? Let op uw Oracle licenties en voorkom financiële gevolgen

Virtualisatie is de afgelopen tien jaar de grootste trend in datacenters. Dit is ontstaan door de flinke kostenbesparing, maar ook de verbeterde operationele efficiëntie die virtualisatie met zich mee brengt. Hardwareveranderingen ontstaan vaak door Oracle licenties die niet meer geldig zijn. Het is belangrijk om deze Oracle licenties goed in de gaten te houden. Hoe houden organisaties deze Oracle licenties in de gaten?

Licentiebepaling bij nieuwe hardware
Storage-uitdagingen zijn bij veel organisaties, na de vlucht die virtualisatie heeft genomen, weer onder controle. Er is weer grip op de storage en SAN (Storage Area Network) omgeving. Dit is gerealiseerd door de huidige omgeving te migreren of zelfs te consolideren naar een snellere disk of flash platform (Appliance).

De Oracle licenties zijn veelal gekoppeld aan een server die op zijn beurt vaak weer verbonden is met een SAN (Storage Area Network) of Shared Storage-omgeving. Daar waar de software uiteindelijk fysiek draait. Door de levenscyclus van bestaande hardware-omgevingen en de steeds veranderende processortechnologie schaffen organisaties  sneller nieuwe hardware aan. Echter, licentiebepalingen blijven vaak vergeten worden waardoor financiële risico’s ontstaan.

5 licentievragen om te kijken of u financieel risico loopt
Voor duidelijkheid over de risico’s die spelen op het gebied van Oracle licentiëring in de organisatie zal de whitepaper verder ingaan op vijf vragen:

  1. Was ik voor of tijdens de aanschaf van de (nieuwe) hardware, op de hoogte van de huidig geldende Oracle licentiebepalingen?
  2. Heb ik de hardware verschillen, met inzicht in de processor/core relatie, tussen mijn oude en nieuwe omgeving met elkaar vergeleken?
  3. Heb ik duidelijk inzicht in alle database opties en packs die staan geïnstalleerd op al mijn Oracle omgeving(en)?
  4. Heb ik de licentieregels van Oracle correct toegepast bij het bepalen van de nieuwe infrastructuur?
  5. Maak ik gebruik van VMware versie 5.1 of hoger voor mijn Oracle-omgeving?

Bepaal aan de hand van deze vragen waar de organisatie staat op het gebied van Oracle licentiëring.

Download de whitepaper over Oracle licenties
Kom meer te weten over de financiële gevolgen van het in gebruik nemen van nieuwe hardware in een Oracle-omgeving. Aan de hand van een praktijkscenario zal uitgelegd worden wat organisaties kunnen doen om de financiële risico’s tot een minimum te beperken.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom ICT Strategie bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

ICT Strategie :  Cloud migratie: 4 mythes ontmaskerd

Bent u MKB’er en overweegt u -een deel van uw- organisatie te verhuizen naar de cloud? Op internet is veel tegenstrijdige informatie te vinden over cloud migratie. Wat is daar nu echt van waar? In dit whitepaper “9 mythes ontmaskerd over Office 365” worden ze ontkracht. Lees hier alvast een voorproefje.

Lees verder

ICT Strategie :  Verschillende Predictive analytics oplossingen onderzocht door Forrester

Steeds meer organisaties maken gebruik van Predictive analytics. De reden hiervoor is dat predictive analytics steeds eenvoudiger worden in het gebruik en inzet. Vandaag de dag zijn een aantal aanbieders van predictive analytics oplossingen aanwezig die dit op verschillende manieren aan de man brengen. Deze aanbieders worden in het Forrester-onderzoek naast elkaar gezet om de verschillende oplossingen met elkaar te kunnen vergelijken.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.