Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De top 5 trends voor branding in 2019

We zijn weer lekker aan de slag. De nieuwe doelen voor 2019 zijn vastgesteld. Met welke acties moet jij aan de slag als het gaat om branding? Volg jij de hypes zoals AI of ga je aan de slag met storytelling? Hierbij de top 5 do’s voor branding in 2019.

1. Maak een keuze, kies een richting

Sterke merken worden voortgeborduurd op een duidelijke DNA, archetype, merkwaarden en merkbelofte. Je kiest richting: je weet wie je bent, waar je voor staat en wie je wilt aanspreken. Maak hierin duidelijke keuzes qua doelgroep. Kies voor een publiek dat past bij jouw merkwaarden- en belofte. Kies je in B2C voor een influencer die de massa bereikt? Of kies je juist voor een influencer die jouw niche groep bereikt waarbij de impact groter is? De boodschap: kies één richting! Als voorbeeld deze Just do it-campagne van Nike met en American Football player en activist Colin Kaepernick. Nike is typisch een Hero brand. Waarom ging dit viraal? Omdat ze een uitgesproken mening hebben. En daarmee een specifieke groep aanspreken. Maar ook het lef hebben om een grote groep uit te sluiten.

2. It’s not only digital that leads

Digital is booming. We automatiseren alles. Onze consumenten zijn online actief en kopen online. We willen alles meetbaar maken en dat kan online heel goed. Echter, zorg voor de combinatie van branding en conversie; online en offline. Online ads werken inderdaad, maar blijf ook hard werken aan je branding op de lange termijn. Bereik je dat via TV en Radio? Prima. Of Display ads? Ook goed. Vergeet niet een verhaal te vertellen. Blend je brandingstrategie in je digital strategie. Meet niet alleen op conversies en ROAS. Maar ook op awareness, zoals webtraffic en page depth. Denk meer holistisch en creatief en gebruik de hele customer journey (see, think, do, care) om je omzetdoelstellingen te behalen.

3. Merken die luisteren, participeren en motiveren zullen winnen

We weten allang dat de klant (b2b en b2c) het aankoopproces zelf bepaalt. Maar er is een manier om hier toch invloed op uit te oefenen en klanten aan je merk te binden. Als voorbeeld een fashion retailer. In plaats van “wij designen voor jou de mooiste mode items voor de beste prijs” ga je naar “wij hebben een community waar jij invloed hebt op het ontwerp van de laatste mode items”. Je neemt hier dus een hele andere houding aan. Je vraagt niet alleen, je luistert, participeert en motiveert. Dit zet beweging in gang. Je zegt dus niet “ik ben het beste merk”, maar “we willen altijd door blijven leren gebaseerd op wat klanten nodig hebben op deze wereld”.

4. Schrijven is branding

Wat is de stem en de toonzetting die je wilt voeren als bedrijf? De meeste organisaties hebben een merkenparaplu, maar geen handhaving als het gaat om tone of voice. De tone of voice bepaalt hoe jouw klant jou percipieert. Welke houding wil je hebben tegenover je klant? Wat wil je dat de klant voelt? Wil je alleen helpen, actief in gang zetten of shockeren? Aan de hand van je DNA en archetype bepaal je jouw taal. Is het formeel, relaxed of grappig? Welke woorden mag je gebruiken en welke absoluut niet? Coolblue is natuurlijk wel de koning als het gaat om tone of voice! Neem daar een voorbeeld aan. Verder is het goed om na te denken over: welke communicatiemiddelen gebruiken onze medewerkers? Hoe zien de offertes en PowerPoint-presentaties eruit? Kloppen alle logo’s en uitingen? Gebruikt iedereen dezelfde middelen en tekstblokken? De Koninklijke Ten Cate heeft dit zo aangepakt.

5. Verkoop waar je in gelooft

Consumenten zijn gewoon mensen met een mening. Meningen over wat er in de maatschappij gebeurt en welke politieke ontwikkelingen er zijn. Klimaatneutraal, dierproefvrij, voor of tegen het immigratiebeleid, enzovoorts. Welke mening heb jij als merk eigenlijk? Want alleen een product of dienst verkopen waarop staat dat jij de beste bent is niet meer voldoende. Consumenten kopen waar ze voor staan en in geloven. Welk product of dienst verkoop jij waarin je gelooft? Je zult als organisatie een purpose moeten hebben en deze sterk uitdragen.

Werk jij voor een global merk of wil je een sterk corporate merk bouwen? Lees dan ook dit whitepaper over succesvol global brandmanagement.