Barrier denken, barrier doen! – Pragmatisch en proactieve risicoanalyse

De Bowtie’s methode ter voorbereiding op bedrijfs- en marktrisico’s

De Bowtie’s methode ter voorbereiding op bedrijfs- en marktrisico’s

Voor ieder bedrijf is het goed om zich voor te bereiden op bedrijfsrisico’s. Een goed uitgevoerde risicoanalyse laat de organisatie een gezond evenwicht bereiken tussen aanwezige risico’s in een project of proces en de maatregelen om deze risico’s te beheren. We praten over een effectief en efficiënt risicomanagementsysteem als de Bowtie methode.

Aanpak

Bij de Bowtie methode wordt een diagram opgesteld waar verschillende vragen in naar voren komen. Deze vragen zijn van tevoren bedacht. In deze whitepaper wordt een (beperkte) risicoanalyse uitgevoerd  waarbij het verkoopproces als uitgangspunt is genomen. Hieronder enkele vragen uit de analyse:

  • Wat zijn de risico’s binnen deze activiteit?
  • Wat veroorzaakt dat we het risico niet meer beheersen?
  • Wat kan er toe leiden dat de control faalt?
  • Wat kunnen we doen om de calamiteit te voorkomen?

Voordelen

De Bowtie methode heeft vier belangrijke voordelen om een gestructureerde risicoanalyse mee uit te kunnen voeren. Een van deze voordelen is structuur. Dit wil zeggen dat deze methode als basis kan worden gezien om de processen en risico’s beter te leren begrijpen. Meer over de drie andere voordelen leest u in deze whitepaper.

Download en lees vrijblijvend de whitepaper “Barrier denken, barrier doen! – Pragmatisch en proactieve risicoanalyse” waarbij de Bowtie methode wordt toegelicht. Deze methode geeft u een beter idee welke risicogebieden er binnen uw bedrijfsomgeving bestaan en het draagt bij aan effectief en efficiënt risicomanagement.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.