Bedrijf verkopen: 4 tips

Waar moet u op letten bij de verkoop van uw onderneming

Waar moet u op letten bij de verkoop van uw onderneming

Een bedrijf verkopen is een veelomvattend proces. Komt uw bedrijf binnenkort te koop? Als u goed voorbereid bent, staat u als verkoper stevig in uw schoenen en weet u wat u straks te wachten staat. Met deze 4 tips bent u goed voorbereid op alle hobbels en kuilen die u kunt verwachten tijdens het verkooptraject.  We onthuller er hier alvast 2 voor u:

  1. Stel een informatiememo op met beslissingscriteria
  2. Houd de werkelijke resultaten van uw bedrijf goed in de gaten

1. Stel een informatiememo op met beslissende criteria

Als potentiële kopers worden benaderd voor de koop van een onderneming, vragen die vaak om zo concreet mogelijke informatie. Een van de beslissende factoren is de (indicatieve) prijs. Het opstellen van een informatiememorandum met kritische informatie helpt in de gesprekken met de potentiële kopers. Hoe concreter de aangeleverde informatie, des te concreter en betrouwbaarder u terugkoppeling krijgt van de andere partij. Wees eerlijk en meld niet alleen de positieve zaken, maar juist ook dat wat minder positief is. Wijs op mogelijke risico’s. Die komen in het uitgebreide boekenonderzoek toch wel boven water. Verkoopprocessen waarin de minder rooskleurige kanten van het bedrijf pas later bekend worden, lopen meestal uit op enorme prijsverlagingen of lopen zelfs helemaal stuk.  

2. Houd de werkelijke resultaten van uw bedrijf goed in de gaten

De meest voorkomende reden van vastlopen of zelfs het stuklopen van het verkooptraject van een bedrijf, is als de bedrijfsresultaten naar beneden toe bijgesteld moeten worden. Tegenvallende werkelijke resultaten van een bedrijf maken kopers onzeker. Daardoor zullen zij extra zekerheid vragen. Houd er rekening mee dat zij hierdoor de prijs naar beneden willen bijstellen. Een oplossing die in zulke gevallen vaak wordt toegepast is inzetten op een toekomstige, resultaatafhankelijke betaling. Beter bekend als een earn out.

Bedrijf verkopen: 4 tips

Bent u benieuwd naar de overige 2 tips voor de verkoop van uw bedrijf? U leest ze alle 4 met een uitgebreide toelichting in de whitepaper 4 tips bij het verkopen van uw onderneming. Download de whitepaper en ga goed voorbereid het verkooptraject in.

Download nu

Download nu dit kennisitem door onderstaand formulier in te vullen.

Partner

Lingedael Groep B.V.

Lingedael Corporate Finance is gespecialiseerd in het arrangeren van de aan- en verkoop van ondernemingen (o.a. management buy-outs) en bedrijfsfinancieringen.

Profiel Lingedael Groep B.V. ›
 
 

Download artikel

Bedrijf verkopen: 4 tips

Aantal FTE*:

Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Managementbase.

 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.