Big data: wat mag en wat kan?

Op een verantwoorde manier omgaan met data

Op een verantwoorde manier omgaan met data

Big data is big business; dat bleek maar weer toen aan het licht kwam dat Google via de Google Home stiekem allerlei privégesprekken opneemt en analyseert. Niet omdat we zoveel interessante dingen vertellen, maar omdat ze deze data willen gebruiken om hun zoekmachine nóg slimmer te maken. Data is nu eenmaal kennis, en kennis is macht. Onze levens worden steeds meer beïnvloed door slimme algoritmen die onze data als brandstof gebruiken. Niet vreemd dus dat Europa bezorgd is, met de komst van Europese GDPR-wetgeving tot gevolg. In deze whitepaper kijken we verder dan de voordelen van AI en big data, we analyseren ook de ethische kant van deze technologische ontwikkelingen.

Rechtmatig en rechtvaardig?

Wat als blijkt op basis van de opgenomen voice searches dat iemand slachtoffer is van huiselijk geweld? Grijp je dan in? Wat doe je als data-analyses voorspellen dat jouw zoon waarschijnlijk toch niet zal slagen voor zijn opleiding? En wat doen we als blijkt dat de brondata die deze analyse voedt vervuilde data bevat? Daarom is het belangrijk om in deze situatie onszelf altijd af te vragen:

  • Wat mag? (= rechtmatig)
  • Wat vinden we gepast? (= rechtvaardig)

Dit belangrijke vraagstuk is dan ook het uitgangspunt van deze whitepaper. Met welke juridische en ethische vraagstukken krijgen we te maken in een wereld die draait om data.

Fases van datagebruik en meer

Om je een goed overzicht te geven wat welke vraagstukken juridisch en ethisch op ons pad komen besteedt deze whitepaper ook uitgebreid aandacht aan de verschillende fases van datagebruik. Verder vind je een 3-stappenplan met daarin de belangrijkste juridische vragen die spelen binnen deze dataverwerkingsfases.

Download nu

Download nu dit kennisitem door onderstaand formulier in te vullen.

Partner

InSpark

InSpark innoveert en transformeert organisaties. En optimaliseert werkplekken en processen. Full service en full force. Van strategie tot beheer. Zodat jouw medewerkers en klanten het maximale uit technologie halen. Voor snellere impact en duurzaam resultaat. Vandaag, morgen en in de toekomst.

Profiel InSpark ›
 
 

Downloaden: Big data: wat mag en wat kan?

Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Managementbase.

 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.