De rol van de accountant voor de toekomst

Accountant wordt zakelijke vriend

Accountant wordt zakelijke vriend

Wat is de toekomstige rol voor de accountant? Niet vasthouden aan traditionele processen, maar de accountant moet naast de ondernemer komen te staan. Natuurlijk is het niet mogelijk om alle accountants gelijk te behandelen, maar ICT kan een grote valkuil zijn. Uit onderzoek komt naar voren dat accountants neigen om alleen hun eigen vakkennis te etaleren en dit zorgt niet voor een dialoog met de ondernemer. Hierdoor gaat het gesprek richting een statisch gesprek terwijl dit dynamisch moet zijn. Antwoorden is statisch, vragen zijn dynamisch, terwijl vragen vaak de initiatiefnemers zijn.

Wat is de toegevoegde waarde van een accountant?
Waar ligt de toegevoegde waarde voor de rol van een accountant? Inhoud is niet alles. Denk hierbij aan de controle van de jaarrekening. Dit mag toch niet gezien worden als een doel op zich? De rol van de accountant is de relatie met de ondernemer. Ook in deze economische tijden is concurreren op prijs alleen niet genoeg.

De accountant moet zijn scope verplaatsen van gisteren naar vandaag en van vandaag naar morgen. Bijvoorbeeld van een jaarrekening naar relevante managementinformatie naar voorspellingen. Een accountant is een toegevoegde waarde als hij niet alleen investeert in systemen, maar ook kennis ontsluit voor de klant. De accountant krijgt een volwaardige rol aan tafel bij het management, waardoor ze de rol van adviseur kunnen uitoefenen.

De rol van de accountant: Luisteren
De juiste vragen stellen is een speciale vaardigheid waar niet iedereen goed in is. Het stellen van de juiste vragen maakt onze gedachten creatiever en ook flexibeler. Vragen die een accountant zou kunnen stellen zijn:

  • Wat speelt er in de organisatie?
  • Waar liggen de gevoeligheden betreffende de jaarrekeningen?
  • Wat houdt hem wakker en welke steun zoekt hij?

Download de whitepaper ‘Accountant wordt zakelijke vriend’ en lees meer over de transformatie voor de rol van de accountant naar een zakelijke partner. Lees in deze whitepaper meer over het ontsluiten van kennis en advies in de praktijk en de praktijkcase van Witlox Van den Boomen.

Download nu

Download nu dit kennisitem door onderstaand formulier in te vullen.

Partner

ETTU

ETTU helpt organisaties bij de digitale transformatie en journey to the Cloud door de inzet van Microsoft Azure, Office 365 en .NET. Samen met jouw organisatie transformeren wij Microsoft technologie in zakelijk voordeel. Hierbij profiteer je van meer dan 10 jaar Microsoft ervaring en o.a. ons Cloud Productivity partnership met Microsoft.

Profiel ETTU ›
 
 

Download artikel

De rol van de accountant voor de toekomst

 

Maakt uw organisatie gebruik van Office 365?

Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Managementbase.

 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.