Dit gaat er om in het hoofd van een enterprise architect

Welk pad kiest u: reactief of proactief?

Welk pad kiest u: reactief of proactief?

De rol van een enterprise architect wordt steeds zwaarder en ingewikkelder. Voor het big data-tijdperk hoefde een enterprise architect alleen maar te denken aan de data en de systemen binnen het eigen datacenter. Met de komst van de cloud hoeven applicaties en data niet persé binnen de vier muren van de organisatie te blijven. Dit brengt op het gebied van security, privacy en beheer wel enkele gevaren met zich mee.

Mobiele apparaten, mobiele telefoons of tablets, blijven data uit het datacenter naar buiten pushen. Om deze data-flows continu in de gaten te houden is lastig en brengt vaak extra problemen met zich mee. Inkomende data zorgen voor nieuwe formats en een tsunami van informatie richting de enterprise architect.

Groeiend aantal projecten voor de enterprise architect

Met de groei aan data neemt ook het aantal projecten die in verband staan met big data toe. Dit geeft de enterprise architect meer projecten om te ontwerpen, implementeren en beheren. Terwijl data-gedreven organisaties steeds meer big data bronnen aanboren, komen er ook steeds meer applicaties met weer meer data beschikbaar.

Meerdere platformen ter ondersteuning

Door het toenemen van het aantal databronnen en -projecten, ervaren enterprise architects een vergelijkbare stijging van het aantal datamanagement platformen die deze data-initiatieven te ondersteunen. Dit zijn niet alleen de bekende platformen zoals Hadoop of NoSQL, maar ook de traditionele databases en operationele support platformen zoals ERP en SCM.

Twee paden naar verandering

Om dit big data-tijdperk succesvol binnen te treden, kunnen organisaties en hun enterprise architect twee paden kiezen:

  1. Reactief: Wachten tot er geen andere keuze meer is dan verandering. Architecturale aanpassingen, technische omgevingen en implementatie strategieën zullen handmatig en langzaam gaan.
  2. Proactief: Gebruik de overgang als een manier om een praktische architectuur te bouwen. Hierdoor kunnen big data-projecten snel geïmplementeerd worden en blijft u flexibel voor toekomstige veranderingen.

Welk pad kiest u?

Welke weg slaat u als enterprise architect in? Hoe kunt u als organisatie uw enterprise architect beter ondersteunen en begrijpen? Lees in deze whitepaper over een dag in het leven van een enterprise architect. Interessant voor zowel enterprise architecten als managers die ze beter willen begrijpen.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom ManagementDatacentersIT Architectuur bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Management :  De impact van IFRS 15 op de registratie van omzet

Om de verantwoording van omzet consistenter, transparanter en beter vergelijkbaar te maken is IFRS 15 Revenue from Contracts with Customers effectief geworden. Deze richtlijn is al dit boekjaar van toepassing en geeft richtlijnen omtrent de correcte allocatie van omzet naar leveringsverplichtingen. Welke impact heeft deze nieuwe regelgeving op uw organisatie? Lees deze whitepaper met een uitgebreide toelichting op het 5 stappenplan.

Lees verder

Management :  Deze checklist verbetert uw dataveiligheid

Veel IT-afdelingen worstelen met hoe ze de data van hun organisatie veilig houden. Ze hebben te maken met een groeiende berg data en steeds meer werknemers die mobiel werken. Dat levert gevaar op. Weet u al hoe zij samen met u de risico’s op datalekken zo klein mogelijk houden? Download hier een checklist om de 5 belangrijkste uitdagingen samen op te lossen.

Lees verder

Datacenters :  Wat is de beste locatie voor uw datacenter?

Bij het bouwen van een datacenter staat een organisatie voor een aantal belangrijke keuzes. De locatie bepalen is hier één van. Zet u een eigen datacenter neer op locatie of gaat u een ruimte huren bij een externe partij? Dit zijn allemaal keuzes die gemaakt moeten worden, wat is het beste? Na het doorlopen van deze checklist bent u helemaal op de hoogte van de beste keuze die u kunt maken.

Lees verder

IT Architectuur :  Starten met Internet of Things

IoT gaat een steeds grotere rol spelen bij ondernemingen. Het geeft ons inzicht in gegevens waar we eerst geen weet van hadden en draagt in grote mate bij aan het efficiënter maken van onze processen. Het is dus zaak om op tijd aan de slag te gaan in jouw onderneming, voor jouw concurrenten jou het nakijken geven. Deze whitepaper helpt je op weg.

Lees verder

IT Architectuur :  In 8 stappen cybersecurity valkuilen herkennen en aanpakken

Je wil uiteraard niet dat jouw onderneming het slachtoffer wordt van een cyberaanval. Toch komt uit onderzoek naar voren dat het mkb te weinig aandacht besteedt aan het beveiligen van hun IT-infrastructuur. Hierdoor zijn ze vaak het slachtoffer van cyberaanvallen en datalekken. Deze whitepaper zet 8 valkuilen voor jouw organisatie op een rij en vertelt hoe je deze het beste kunt aanpakken.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.