Voldoende gegevens voor het meten van de probleemstelling

Continu verbeteren stap 4: Meet de benodigde gegevens

Continu verbeteren stap 4: Meet de benodigde gegevens

Het beschrijven van processen heeft als doel om verbeteringen (groot of klein) binnen de organisatie te bewerkstelligen. Processen beschrijven betekent dus processen verbeteren; continu. Immers, de markt en dus uw organisatie blijven in ontwikkeling.

In deze reeks van zeven whitepapers leren we u hoe u de processen in de organisatie met een laagdrempelige techniek effectief kunt verbeteren. In de eerste stap gingen we in op wat verbeteren is. Dit is de vierde stap: Meet de benodigde gegevens, de tweede fase van DMAIC.

Hoe komt u tot voldoende gegevens waarmee de probleemstelling gemeten kan worden?

Om te bepalen wat mogelijke oorzaken zijn die ten grondslag liggen aan dit probleem, zal het verbeterteam hier achter moeten komen. Een methode die hiervoor gebruikt kan worden is o.a. de klassieke brainstormsessie. Om dit meer gestructureerd te doen, gericht op oorzaak analyse, kan als alternatief hiervoor de visgraatdiagram techniek (Ishikawa-diagram) gebruikt worden.

Aan de slag met Lean Six Sigma

Wilt u meer weten over de Lean Six sigma technieken die bij deze fase van DMAIC ingezet kunnen worden? Download geheel vrijblijvend de volledige whitepaper. Download naast deze whitepaper ook de andere stappen in het proces:

  1. Wat is verbeteren?
  2. Hoe begin ik met verbeteren?
    Continu verbeteren gebaseerd op de LEAN Six Sigma-principes:
  3. Define – Definieer het probleem.
  4. Measure – Meet de benodigde gegevens.
  5. Analyse – Analyseer het probleem
  6. Improve  - Implementeer verbeteringen
  7. Control – Borg de verbeteringen

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom LeanSix SigmaBPM Processen bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Lean :  Friese woningcorporatie krijgt zicht op alle bedrijfsprocessen

De Friese woningcorporatie Elkien is met 180 medewerkers en 20.000 sociale huurwoningen een grote speler in Friesland. Binnen de organisatie was een grote behoefte aan het eenduidig weergeven van de bedrijfsprocessen en het uniform werken. Maar hoe pak je dat aan? Welke oplossingen zijn er en waar moet je op letten? Lees hier hoe ze het bij Elkien aanpakten.

Lees verder

Lean :  Stap voor stap naar een lean organisatie

Een lean organisatie worden betekent dat u processen in kaart brengt en deze optimaliseert. Dit lukt alleen als de hele organisatie meedoet. Leer van anderen en lees hoe CMIS Group de procesoptimalisatie aanpakte met behulp van de tools van Sensus-methode.

Lees verder

Six Sigma :  Waar begint u als u wilt verbeteren?

In deze whitepaper reeks van 7 whitepapers leren we u hoe u de processen in uw organisatie met een laagdrempelige techniek effectief kunt verbeteren. Op basis van 7 stappen kunt u snel aan de slag met het verbeteren van uw processen. Deze whitepaper gaat in op de eerste stap: Wat is verbeteren? De whitepaper gaat verder in op wat verbeteren van de processen eigenlijk is en waar u moet beginnen als u daadwerkelijk wilt verbeteren.

Lees verder

BPM Processen :  Uitgangspunten bij het bepalen van de visie

Processen beschrijven kan relatief eenvoudig zijn. Er moet worden gewaakt voor valkuilen die ontstaan doordat sommige dingen zeer vanzelfsprekend zijn geworden. Lees nu deel 1 uit de serie whitepapers waarin de drie uitgangspunten worden uitgelegd en met welke valkuilen de organisatie rekening dient te houden.

Lees verder

Partner

Sensus process management

Sensus process management uit Maarssen is gespecialiseerd in het beschrijven en verbeteren van bedrijfsprocessen. Met onze BPM online suite zorgen we ervoor dat procesmanagement een fundamentele plaats krijgt in uw organisatie.

Profiel Sensus process management ›
 
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.