Processen structureren met een proceshuis

Stap 3: Processen Identificeren

Stap 3: Processen Identificeren

Door processen in kaart te brengen, ontstaat er voor alle medewerkers meer overzicht en inzicht in de stromen binnen de organisatie. Hierdoor wordt het gemakkelijk te zien waar dingen efficiënter ingericht kunnen worden en kan de organisatie zich sneller aanpassen. Het doel van het structureren van processen is om tot een proceshuis te komen, ook wel procesarchitectuur genoemd, voor de organisatie.

Wat is een proceshuis?

Onder procesarchitectuur wordt het structureren van de processen en het opzetten van het proceshuis verstaan. In organisaties heerst nogal eens verwarring over welke processen er zijn. Het management moet duidelijkheid en overeenstemming hebben over primaire processen, hoofdprocessen, secundaire processen én het procesmanagement.

Hoe kunt u processen structureren?

Er zijn verschillende methoden om processen te structureren.  Twee verschillende methoden om processen te structureren zijn:

  • De indeling van de processen af laten hangen van richtlijnen van een externe norm.
  • Voor de gehele organisatie het primaire proces en de bijbehorende hoofdprocessen vast stellen.

Lees nu deel 3 uit de serie whitepapers van Sensus-methode waarin wordt uitgelegd hoe het structureren van processen van een organisatie plaats kan vinden. Daarnaast leest u wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. 

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom KwaliteitmanagementBPM Processen bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

BPM Processen :  Uitgangspunten bij het bepalen van de visie

Processen beschrijven kan relatief eenvoudig zijn. Er moet worden gewaakt voor valkuilen die ontstaan doordat sommige dingen zeer vanzelfsprekend zijn geworden. Lees nu deel 1 uit de serie whitepapers waarin de drie uitgangspunten worden uitgelegd en met welke valkuilen de organisatie rekening dient te houden.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.