Risk based auditing levert kansen op

De organisatie naar een hoger plan met risk based auditing

De organisatie naar een hoger plan met risk based auditing

Soms komt het voor dat een audit weinig meer oplevert. Auditing kan dan slechts nog een tijdrovende bezigheid worden en biedt niet langer de gewenste kwaliteitsverbetering. Eigenlijk ‘werkt’ een audit dan niet meer. Dit is het moment voor een volgende stap, namelijk risk based auditing. In tegenstelling tot traditionele auditing wordt er met risk based auditen gekeken naar de organisatiedoelen. Hierbij worden juist de processen die voor de strategie van de organisatie essentieel of kritisch zijn geaudit.

Organisatiestrategie realiseren
Een van de wegen die hiervoor bewandelt kan worden is het management ieder jaar doelstellingen vast laten stellen die weer uiteen vallen in een aantal domeinen.  Per domein kunnen de auditcoördinator en manager kijken of er voor het behalen van deze doelstellingen risico’s zijn.

Die risico’s zijn dan het te auditen onderwerp. De bevindingen uit de audit hoeven niet per definitie negatief te zijn. In tegenstelling tot traditioneel auditen, levert risk based auditing ook inzicht op in kansen en verstoringen.

Resultaat risk based auditing

Figuur: Resultaat van Risk based auditing

Kansen volgen vaak uit hetgeen een organisatie laat liggen. Dit kunnen verborgen competenties van medewerkers zijn, maar vooral ook marktkansen. De zaken waar een organisatie last van heeft worden geschaard onder verstoringen. Dit zijn bijvoorbeeld omslachtige procedures of werkinstructies die duidelijker kunnen of slechte facilitaire voorzieningen.

Download het artikel
Download het volledige artikel om meer te weten te komen over risk based auditing en lees hoe de organisatie naar een hoger plan getild kan worden door te auditen op basis van de strategie van de organisatie.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom Audit bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Audit :  Interne audit stappenplan

Een externe audit is in handen van een gecertificeerde organisatie. Een interne audit kunnen medewerkers van een organisatie zelf uitvoeren. Deze whitepaper geeft handvatten voor het uitvoeren van een interne audit. Daarnaast komen er aandachtspunten en valkuilen aan bod waar medewerkers bij een interne audit op moeten letten.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.