Verlies van digitale data: directe of indirecte schade

Directe en indirecte schade definiëren in contracten

Directe en indirecte schade definiëren in contracten

Wie kent het niet? Het eeuwig gekibbel bij contractonderhandelingen rondom het verlies van data of schade aan digitale data. Als leverancier ziet u de aansprakelijkheid hiervoor graag uitgesloten en moet dit geschoven worden onder “indirecte schade”. Als afnemer is het wenselijk dat de leverancier hiervoor verantwoordelijk is en gaat dit onder het kopje “directe schade” in het contract.

Indirecte- en directe schade hebben in het Nederlandse woordenboek geen zelfstandige betekenis. De begrippen directe- en indirecte schade hebben in het Nederlandse recht géén vastomlijnd kader en komen niet eens voor in het Nederlandse wetboek. In het Nederlands wetboek spreken we van “vermogensschade” en “ander nadeel”. Onder ander nadeel valt voornamelijk immateriële schade, wat bijna geen rol speelt in de wereld van IT of internet.

Door het verschil tussen de praktijk en de Nederlandse wetgeving is het verstandig om de begrippen directe en indirecte schade nader te definiëren in de contracten.

Wilt u meer te weten komen over directe en/of indirecte schade? Lees in dit artikel meer over de verschillen en de consequenties van directe of indirecte schade.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom ICT Strategie bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

ICT Strategie :  Cloud migratie: 4 mythes ontmaskerd

Bent u MKB’er en overweegt u -een deel van uw- organisatie te verhuizen naar de cloud? Op internet is veel tegenstrijdige informatie te vinden over cloud migratie. Wat is daar nu echt van waar? In dit whitepaper “9 mythes ontmaskerd over Office 365” worden ze ontkracht. Lees hier alvast een voorproefje.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.