Whitepaper procesmanagement: ‘het ideale proces’

5 uitdagingen naar de implementatie van een ideaal proces

5 uitdagingen naar de implementatie van een ideaal proces

Het ideale proces, wat is dat nou eigenlijk? Naar schatting verspillen organisaties tussen de 20% tot 40%. Procesmanagement kan voor organisaties veel opleveren, maar perfect kan het nooit zijn. Een organisatie die goed presteert is in staat om de processen continu aan te passen aan de behoeften van de klant en/of de omgeving. In deze whitepaper gaan we in op de uitdagingen rondom een succesvolle implementatie van procesmanagement.

Procesmanagement is een traject vol uitdagingen

Voor het succesvol implementeren van procesmanagement komen een aantal uitdagingen kijken:

  1. Eenzijdige focus of kortetermijnvisie vermijden.
  2. Bedenk of modellering zin heeft.
  3. Ga na tot welk detailniveau de organisatie moet gaan.
  4. Bedenk wie de eigenaar is en welke rol de eigenaar heeft.
  5. Verdergaande standaardisatie of professionele vrijheid?

Hieronder hebben we drie van de vijf uitdagingen uiteengezet:

  1. Eenzijdige focus of kortetermijnvisie vermijden.

Waarom moeten eenzijdige focus of kortetermijnvisie vermeden worden? Eenzijdige acties richten zich voornamelijk op het oplossen van één probleem, waardoor er geen structurele verbetering ontstaat. Met kortetermijnvisie kijken bedrijven naar het verkomen van hoge kosten, wat het creëren van kortetermijnwinst is.  Processen worden minder bekeken vanuit een lange termijn.

  1. Bedenk of modellering zin heeft.

Wanneer heeft modellering eigenlijk zin? Modellering is vooral nuttig om meer inzicht in de processen te krijgen. Modelleren zorgt voor aanpassingen in het beleid en de uitvoering.

  1. Ga na tot welk detailniveau de organisatie moet gaan.

Tot welk detailniveau moet je gaan? Bij de bespreking voor de detaillering van een procesbeschrijving ontstaat er altijd discussie. Een globale procesbeschrijving of een gedetailleerde procesbeschrijving, beide heeft zijn voor- en nadelen.

Download de whitepaper
Download vrijblijvend de volledige whitepaper over procesmanagement. Deze whitepaper gaat dieper in op de 5 uitdagingen die een organisatie tegen komt tijdens de implementatie van procesmanagement.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Managementbase brengt graag actuele kennis rondom ManagementBusiness Proces Management bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Management :  Dit gaat er om in het hoofd van een enterprise architect

Een enterprise architect krijgt in het big data-tijdperk steeds meer verantwoordelijkheden. De cloud en mobiele apparaten zorgen ervoor dat applicaties en data niet meer persé binnen de organisatie blijft. Dit is erg prettig voor medewerkers, maar voor de enterprise architect brengt het wel enkele security-, privacy- en beheergevaren met zich mee. Lees snel verder voor meer inzicht in de verantwoordelijkheden van een enterprise architect.

Lees verder

Management :  De impact van IFRS 15 op de registratie van omzet

Om de verantwoording van omzet consistenter, transparanter en beter vergelijkbaar te maken is IFRS 15 Revenue from Contracts with Customers effectief geworden. Deze richtlijn is al dit boekjaar van toepassing en geeft richtlijnen omtrent de correcte allocatie van omzet naar leveringsverplichtingen. Welke impact heeft deze nieuwe regelgeving op uw organisatie? Lees deze whitepaper met een uitgebreide toelichting op het 5 stappenplan.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.